Mapa sajta

Uroš Đorđević, Account Executive, Dell Technologies

Začetnici nove ere digitalnih tehnologija

Dell Technologies, korporacija koja je orijentisana ka tehnološkim inovacijama, u svakom smislu prati tehnološke trendove, među kojima je i veštačka inteligencija Kako jedan od globalnih...

Ana Toskić Cvetinović, Executive Director, Partneri za demokratske promene Srbija

Vladavina prava je imperativ

Partneri Srbija su organizacija posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionalnoj izgradnji u Srbiji i u regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta O pravnom...

Maja Marić, Country Manager Operations, CPI Property Group

Ritejl parkovi ostaju popularni

Ključni deo kompanijske kulture u CPI Property Group Srbija, koja je deo porodične firme osnovane u Češkoj pre više od 30 godina, jeste stvaranje...

Jadran Beograd

Počela izgradnja prvog regionalnog industrijsko-tehnološkog parka

Kompaniji „Jadran“, koja može da se pohvali tradicijom dužom od sedam decenija, poverena je rekonstrukcija stare zgrade „Župe“ i izgradnja prvog regionalno industrijsko-tehnološkog parka Grandiozni...

Autorski tekst Zorana Ðorđevića - generalnog direktora JP „Pošta Srbije“

Novo poglavlje za srpsku e-trgovinu i međunarodnu dostavu

Potencijalna saradnja Pošte Srbije s vodećim globalnim kompanijama kao što su UPS (United Parcel Service), UPPS (United States Postal Service) i Amazon mogla bi...

Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbedosnosnu politiku

Centralizacija i personalizacija odlučuvanja, urušava poverenje građana u demokratiju

Problem je što bi građani ove poslove delegirali lideru sa „čvrstom rukom“, dok je izlaz zapravo u njihovom većem angažovanju u pogledu upornog zalaganja da državne institucije poštuju njihova prava

Iako je Srbija nominalno parlamentarna demokratija gde je parlament mesto razmatranja, donošenja i potvrde najvažnijih političkih odluka, glavni centar odlučivanja danas je predsednik Republike, Aleksandar Vučić. Vučić svakodnevno javno saopštava građanima da nešto odobrava ili neodobrava, daje ili ne daje, zalazeći često u nadležnosti i ovlašćenja brojnih drugih državnih institucija. Predsednik Republike tako neretko nastupa sa pozicije predsednika Vlade, direktora policije, glavnog tužioca i sudije, kao i glavnog urednika medija. Primeri za prethodno rečeno je mnogo, a među drastičnije spadaju proglašavanje vanrednog stanja mimo Narodne skupštine, posedovanje i nedavanje pravosudnim organima ključnih 2 minuta snimka nesreće sa naplatne rampe u kome je jedna osoba poginula (što je dokazni materijal), ili obelodanjivanje tajnih dokumentata BIA (obaveštajne službe Srbije) u TV programu.

Jaka personalizacija i centralizacija odlučivanja u rukama predsednika Republike za posledicu ima urušavanje ustavnog poretka i integriteta državnih institucija. Ali, što je je još važnije, ovakav odnos predsednika prema državnim institucijama urušava poverenje građana u njih kao i u sam demokratski poredak. Tako, na primer, prema poslednjem javnomnjenskom istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, manje od polovine građana Srbije smatra da je demokratija poželjni oblik vladavine, skoro četvrtina ispitanika je stava da je demokratija poželjna ali da nam je u sadašnjim uslovima neophodna „čvrsta ruka“, dok jedna petina njih smatra da su svi režimi isti.

Predsednik Republike neretko nastupa sa pozicije predsednika Vlade, direktora policije, glavnog tužioca i sudije, kao i glavnog urednika medija

Štaviše, učesnici fokus grupa su među poželjne osobine političkog lidera naveli stručnost, obrazovanje, redovne i iskrene kontakte sa narodom, ali su i naglasili da dobar lider treba da ima “čvrstu ruku”, jer jedino sa takvim stavom on može nešto da uradi u Srbiji. Ili, kako je to jedan od učesnika fokus grupe rekao, politički lider treba da ima „veštine kao Vučić, samo da radi u interesu svog naroda a ne u tuđem interesu“.

Doduše, nalazi istraživanja ukazuju da građani Srbije žele doslednu primenu zakona na sve kao i „čišćenje“ institucija lustracijom, te formiranje posebnog tužilaštva i policije sačinjenog od „časnih“ ljudi. Problem je što bi građani ove poslove delegirali lideru sa „čvrstom rukom“, dok je izlaz zapravo u njihovom većem angažovanju u pogledu upornog zalaganja da državne institucije poštuju njihova prava, kao i da vladajuća politička elita poštuje nadležnosti i ovlašćenja državnih institucija. Ukoliko se pak ništa od toga ne dešava, oni treba brže da kažnjavaju vladajuću političku elitu tako što ne bi glasali za njih na izborima.

Više...

Slađana Prica, ambasador u penziji, članica Foruma za međunarodne odnose, počasna predsednica Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije

Zakasnela diplomatska reakcija

Pitanje prijema takozvanog samoproglašenog Kosova kao države članice u najstariju političku evropsku organizaciju je pitanje koje je dugo otvoreno. Činjeni su pokušaji, lobirano je,...

Slobodan G. Marković, Institut za evropske studije i Fakultet političkih nauka

Američki izbori važniji za budućnost Unije nego izbori za Evropski parlament

Iako se očekuje da će desničarske partije u EU ostvariti dobre rezultate, ne treba očekivati da će ti rezultati znatno promeniti sastav Parlamenta ili...

Ivana Radić Milosavljević, docent na Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu političkih nauka

Nisu sve partije desnice istomišljenici

Ishod izbora za EP verovatno neće doneti dramatičan zaokret u politici EU, posebno u spoljnom delovanju, ali bi mogao da oteža postizanje konsenzusa o...

dr Rajko Petrović, naučni saradnik, Institut za evropske studije

Idea EU je jača od ishoda  jednih manje važnih izbora

Pomeranje biračkog tela na desno neće promeniti prirodu i suštinu ideje Evropske unije, a samim tim ni nastavak političkog, ekonomskog, pa i bezbednosnog uvezivanja...

Vesti

U Palati Srbije svečanom ceremonijom obeležen Dan Afrike

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž, kao doajen Grupe ambasadora afričkih zemalja i šefova misija u Beogradu, otvorio...

Beogradski studenti osvojili prvo mesto na takmičenju Cup 2024 u Austriji

Tim "Artemi" sa Univerziteta u Beogradu osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju Danube Cup, koji se ove godine održao...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Kompanija dm proslavila 20. godina poslovanja u Srbiji uz zvanice iz zemlje i regiona

Povodom velikog jubileja, dve decenije uspešnog poslovanja u Srbiji, kompanija dm drogerie markt organizovala je jedinstveni događaj u okviru...

Transfera i Austrijske državne železnice osnovale zajedničku kompaniju u Srbiji

Saradnja između kompanija Transfera, jedne od najvećih logističkih kompanija u regionu, Rail Cargo Group, odeljenja železničkog tereta Austrijskih državnih...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...

Dan nezavisnosti Crne Gore obeležen u Beogradu izložbom Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI veka

Povodom 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, Ambasada Crne Gore u Beogradu organizovala je izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...

Dan nezavisnosti Crne Gore obeležen u Beogradu izložbom Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI veka

Povodom 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, Ambasada Crne Gore u Beogradu organizovala je izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV...
spot_img