Mapa sajta

Milan Matić, generalni direktor, Delta transportni sistem

Naš plan za budućnost logistike

Delta transportni sistem od osnivanja do danas kontinuirano unapređuje svoje poslovanje sa ciljem podizanja kvaliteta usluge. Svoju regionalnu ekspanziju započeli su otvaranjem kompanija u Crnoj Gori i BIH, krajem 2021. su otvorili kompaniju u Sloveniji, a u decembru 2022. i u Hrvatskoj

Ciljevi za naredni period su da nastavimo sa razvojem svojih servisa i širenjem skladišnih i transportnih kapaciteta, kako na tržištu Srbije, tako i u regionu“, najavljuje direktor DTS Milan Matić koji je u izboru Srpske asocijacije menadžera izabran za najuspešnijeg mladog menadžera u 2022. godini

Iza vas je jedna izuzetna godina… Ukupni prihod DTS veći je za oko 35% u odnosu na prethodnu godinu, a EBITDA za 30 procenata. Šta još kažu brojke?

Brojke su posledica i uvek dolaze kao rezultat preduzetih koraka i odluka koje ste doneli. U DTS-u smo dosta radili na podmlađivanju i proširivanju našeg tima sa kojim planiramo da ostvarimo sve naše ambiciozne ciljeve, kao što smo to i do sada radili.

Kada imate ovakav tim onda je lako govoriti o brojkama. Uradili smo mnogo toga. Najpre, prethodne godine smo proširili jedan deo naših skladišnih kapaciteta, implementirali smo nova softverska rešenja, obeležeili prvu godišnjicu veoma uspešnog rada u Sloveniji. Uz sve to, DTS je prva logistička kompanija koja u sastavu svoje flote ima i pet električnih kombi vozila.

Krenuli ste krupnim koracima napred. Pretpostavljamo da imate velike ciljeve i ambiciozne planove za naredni period…

Ciljevi za naredni period su da, pre svega, nastavimo sa razvojem svojih servisa u čemu će nam pomoći naša razvijena softverska rešenja. Takođe, nastavljamo sa širenjem skladišnih i transportnih kapaciteta, kako na tržištu Srbije, tako i u regionu. Od februara ove godine DTS je dodatno proširio portfolio svojih usluga ulaskom u oblast hladnog lanca, koja ima sve veći značaj u lancima snabdevanja na lokalnom i globalnom niovu.

Pored postojećih skladišnih kapaciteta od 26.000 paletnih mesta, investirali smo u proširivanje kapaciteta za čak 12,000 paletnih mesta u kontrolisanom temperaturnom režimu. Na ovaj način pozicionirali smo se kao najjači logistički provajder u regionu u domenu hladnog lanca i partner svetski poznatih brendova ove industrije.

Veliki broj mladih ljudi kojima je DTS bio prvo radno iskustvo sazreli su zajedno sa nama i prihvatili jako odgovorne zadatke i projekte

Uvereni smo da će naša hladnjača, moderna i tehnološki opremljena u skladu sa najvišim svetskim standardima, uz četiri multifunkcionalne komore za minusni i plusni režim, što je čini jedinstvenom na ovim prostorima, postati jedan od snažnijih generator rasta i razvoja DTS kompanije.

DTS je nastavio svoju regionalnu ekspanziju. Nakon otvaranja kompanija u Crnoj Gori i BIH, krajem 2021. godine otvorili smo kompaniju u Sloveniji, a u decembru 2022. i u Hrvatskoj. Nastavićemo ovim putem, jer želimo da naš kvalitet proširimo na čitav region i pokažemo da imamo šta da ponudimo tržištu. Zaključio bih da je integracija svih logističkih usluga zajedno sa našim softverskim rešenjima i posvećenim i odgovornim ljudima ključ našeg uspeha.

U roteklom periodu su se desile mnoge promene na tržištu na kojem poslujete. Zadovoljni ste kako ste se prilagodili svemu tome?

Naša vizija je da budemo lider u regionu. Svesni svih promena koje se dešavaju na tržištu logistike, ali i onih koje će se tek desiti, vidimo ogromnu priliku za nas, jer smo mi u DTS-u posvećeni kvalitetu. Promene su sastavni deo naših života, a jedan od mojih omiljenih citata govori upravo o tome. Prirodni zakoni su univerzalni, a mi bismo trebali više da osluškujemo prirodu i češće određene zakonitosti primenjuje i na biznis.

„Priroda je pokazala da nisu opstajale ni najinteligentnije, ni najjače vrste već one koje su se najbrže prilagodile promenama“, Charles Darwin.

Postojeće skladišne skapacitete od 26.000 paletnih mesta proširili smo za 12.000 paletnih mesta u kontrolisanom temperaturnom režimu

Svi smo svedoci onoga što se dešavalo na tržištu logistike u prethodnom periodu. Pad cena u kontejnerskom transportu, nedostatak kapaciteta, ozbiljne oscilacije uvoza i izvoza predstavljaju samo neke od stvari koje su se desile na tržištu na kome poslujemo. Nedostatak radne snage je sada problem koji je kod nas prisutan u gotovo svim industrijama, a pre par godina logistika je bila ta koja je prva osetila nedostatak vozača, viljuškarista i magacionera.

Zbog toga verujem da je ključna stvar kada se bavite pružanjem usluge poverenje koje gradite sa vašim klijentima. Upravo će to poverenje biti stvar koja će napraviti ozbiljnu prevagu u poslu kojim se bavimo.

Bez dobrog tima, bez saradnika koji dele istu viziju, nije moguće praviti planove na duže staze. Da li to što Vi imate sjajan tim znači i da imate velike, ambiciozne planove?

Ambiciozni planovi su sastavni deo svih Deltinih kompanija. Ono što je mnogo važnije od samih planova jesu ljudu pred kojima je zadatak da te postavljene ambiciozne planove pretvore u ostvarene ciljeve. Mogu slobodno da kažem da je DTS tim poslednjih par godina promenio svoj izgled. Veliki broj mladih ljudi kojima je DTS bio prvo radno iskustvo sazreli su zajedno sa nama i prihvatili jako odgovorne zadatke i projekte. Razvoj naših mladih kadrova nam je od velike važnosti, jer su upravo oni naša budućnost. Sa druge strane, naša ambicija i vizija koju smo odredili su učinile da se našem timu u prethodnom periodu pridruže i mnogi eksperti sa tržišta.

Svi mi zajedno imamo jedan isti cilj, da DTS bude lider u regionu u pružanju logističkih usluga, prepoznatljiv pre svega po besprekronom kvalitetu, poverenju i ljudima koji ga čine onim što jeste.

Dobili ste godišnju nagradu Srpske asocijacije menadžera za najuspešnijeg mladog menadžera u 2022. godini. Šta za vas predstavlja ova nagrada, kako je vi doživljavate?

Ova nagrada se odnosi na pojedinca, ali je ona isključivo zasluga ljudi kojima sam bio okružen i sredine u kojoj sam se kretao tokom svog života, kako privatno, tako i poslovno. Najviše sam ponosan na to što je ova nagrada došla u ruke jedne logističke kompanije. Ovo je, pre svega, nagrada za ceo tim DTS-a i sve zaposlene i rezultat je svega onoga što smo zajedno uradili u prethodnom periodu. Ja je lično doživljavam i kao nagradu za sve logističare. Posao kojim se bavimo je jako izazovan i morate ga voleti. A kada nešto volite, onda to ne doživljavate kao posao već živite, spavate i budite se sa tim.

Istakao bih da sam ponosan na sve mlade ljude u DTS-u koji nisu bili svesni posla kojim se bavimo na početku karijere, a zatim su ga dolaskom u našu kompaniju kroz praksu i konkretne odgovorne zadatke veoma zavoleli. Ambicija, energija i strast prema poslu kojim se bavite su za mene glavna formula za uspeh!

Uroš Đorđević, Account Executive, Dell Technologies

Začetnici nove ere digitalnih tehnologija

Dell Technologies, korporacija koja je orijentisana ka tehnološkim inovacijama, u svakom smislu prati tehnološke trendove, među kojima je i veštačka inteligencija Kako jedan od globalnih...

Ana Toskić Cvetinović, Executive Director, Partneri za demokratske promene Srbija

Vladavina prava je imperativ

Partneri Srbija su organizacija posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionalnoj izgradnji u Srbiji i u regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta O pravnom...

Maja Marić, Country Manager Operations, CPI Property Group

Ritejl parkovi ostaju popularni

Ključni deo kompanijske kulture u CPI Property Group Srbija, koja je deo porodične firme osnovane u Češkoj pre više od 30 godina, jeste stvaranje...

Jadran Beograd

Počela izgradnja prvog regionalnog industrijsko-tehnološkog parka

Kompaniji „Jadran“, koja može da se pohvali tradicijom dužom od sedam decenija, poverena je rekonstrukcija stare zgrade „Župe“ i izgradnja prvog regionalno industrijsko-tehnološkog parka Grandiozni...

Počela izgradnja nemačke fabrike PWO u Čačku

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad položila je kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Čačku PWO Group, zajedno...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...