Mapa sajta

Jelena Sibinović, direktor, Metal-Cinkara d.o.o.

Doktori za koroziju, najveća cinkara u Jugoistočnoj Evropi

Metal-Cinkara spada u kategoriju zdravih i društveno odgovornih kompanija. Svake godine beleži rast poslovanja, sarađuje sa okruženjem, podržava humanitarne, sportske i vaspitno-obrazovne projekte i odličan je poslovni partner svojim kupcima i dobavljačima

Rad cinkare u Inđiji zasniva se na maloj potrošnji energije i maloj količini otpada. Ne emituje štetne emisije u životnu sredinu, jer je izgrađena po principima BAT tehnologije i direktivama IPPC standarda, a uz to je opremljena uređajima za filtriranje svih isparenja

Kako sada, kada ste zagazili u drugu deceniju postojanja u Srbiji, ocenjujete prvih 10 godina rada u Inđiji?

This image has an empty alt attribute; its file name is Metal-Cinkara-logo.png

Prošle godine naša grupa Maksim je proslavila 30 godina postojanja i delovanja, a Metal-Cinkara je napunila 15 godina od osnivanja i 10 godina od otvaranja fabrike u Inđiji. I dalje smo najveća cinkara u Jugoistočnoj Evropi i ponosni smo na nivo kvaliteta koji smo dostigli, a čija potvrda su, iz godine u godinu, usvojeni i održani standardi integrisanoog sistema kvaliteta (ISO 9001, 18001 i 45001) i nemački sertifikat DASt-022. Posvetili smo se neprestanom razvoju kompanije i podizanju kvaliteta naših proizvoda i usluga. Stalna briga o zadovoljstvu kupca, efikasna organizacija, kvalitet obavljenog posla, sveobuhvatnost ponude, međusobno poverenje i poštovanje zaposlenih i njihova kontinuirana obuka su naša vodilja.

U čemu se ogleda prednost toplog cinkovanja u odnosu na ostale vidove antikorozivne zaštite čelika?

Toplo cinkovanje je postupak kod kojeg se čelični elementi nakon odgovarajuće hemijske pripreme potapaju u rastop cinka na 450°C. Primenjuje se već preko 150 godina i jedan je od najefikasnijih oblika zaštite od korozije. Razlog tako raširene primene počiva na jednostavnosti i isplativosti samog postupka, te dobrim antikorozivnim svojstvima, bez troškova održavanja, tokom gotovo celog životnog veka proizvoda. Dokazano je da životni vek pocinkovane konstrukcije često duži od 100 godina, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga vrsta zaštite.

Dokazano je da životni vek pocinkovane konstrukcije može biti i preko 100 godina, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga vrsta zaštite

Reklo bi se da vaša kompanija puno pažnje poklanja konstantnoj obuci i usavršavanju zaposlenih, ali i zaštiti životne sredine. Isti su vam standardi u Sloveniji, u matičnoj zemlji koja je članica EU, i u Srbiji?

Pravi izazov već dugo nije više kupiti najbolju opremu. Izazov je imati zdrave odnose i motivisane zaposlene u kompaniji, a naši su baš takvi jer ih cenimo. Tu se danas stvara razlika između onih uspešnih i neuspešnih. Dobar odnos svakako nije posledica jednokratnog predavanja ili nečeg sličnog, ni truda jednog pojedinca ili male grupe zaposlenih. Dobar odnos je rezultat poverenja i poštovanja, otvorene komunikacije, saradnje i podsticanja, podrške, ali i jasno postavljenih granica i poštovanja pravila i dogovora. To je ogledalo kulture svih zaposlenih, koji svojim mogućnostima doprinose pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi u kompaniji.

Naša cinkara ne emituje štetne emisije u životnu sredinu jer je izgrađena po principima BAT tehnologije i direktivama IPPC standarda i opremljena je uređajima za filtriranje svih isparenja. Upotrebljenu vodu i filtrate vraćamo u proces, a iskorišćene hemikalije šaljemo na recikliranje. Otpad legure cinka se prodaje i u celosti reciklira nazad u topionički cink i cink oksid. Na istim ovim principima posluje i druga cinkara u našoj grupaciji, u Celju. To je bilo pitanje opredeljenja našeg menadžmenta, a ne pripadnosti EU.

Uroš Đorđević, Account Executive, Dell Technologies

Začetnici nove ere digitalnih tehnologija

Dell Technologies, korporacija koja je orijentisana ka tehnološkim inovacijama, u svakom smislu prati tehnološke trendove, među kojima je i veštačka inteligencija Kako jedan od globalnih...

Ana Toskić Cvetinović, Executive Director, Partneri za demokratske promene Srbija

Vladavina prava je imperativ

Partneri Srbija su organizacija posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionalnoj izgradnji u Srbiji i u regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta O pravnom...

Maja Marić, Country Manager Operations, CPI Property Group

Ritejl parkovi ostaju popularni

Ključni deo kompanijske kulture u CPI Property Group Srbija, koja je deo porodične firme osnovane u Češkoj pre više od 30 godina, jeste stvaranje...

Jadran Beograd

Počela izgradnja prvog regionalnog industrijsko-tehnološkog parka

Kompaniji „Jadran“, koja može da se pohvali tradicijom dužom od sedam decenija, poverena je rekonstrukcija stare zgrade „Župe“ i izgradnja prvog regionalno industrijsko-tehnološkog parka Grandiozni...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...

Dan nezavisnosti Crne Gore obeležen u Beogradu izložbom Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI veka

Povodom 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, Ambasada Crne Gore u Beogradu organizovala je izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV...