Mapa sajta

Igor Dodić, advokat, Advokatska kancelarija Dodić-Đurić-Dabić

Solarne elektrane su sadašnjost

Advokatska kancelarija Dodić∙Đurić∙Dabić teži uspostavljanju dugoročne saradnje sa klijentima, sve u cilju pronalaženja optimalnog pravnog i tržišnog rešenja. Uživaju u zajedničkom radu na pravnim pitanjima i sigurni su da se to odražava na kvalitet usluge koju pružaju

Na osnovu bogatog iskustva stečenog u zastupanju kompanija iz građevinskog, energetskog, građevinskog, trgovinskog, IT i sektora osiguranja, naš sagovornik komentariše kretanja na tržištu i sa optimizmom govori o privrednoj situaciji u zemlji.

Imajući u vidu da zastupate vodeće kompanije iz oblasti osiguranja, energetike, građevinarstva, IT sektora i trgovine, kako vidite privrednu situaciju u Srbiji?

Pored stabilnosti koja postoji u Srbiji, potrebno je partnerstvo i saradnja u svim granama privrede. Pravi primer su naši klijenti iz oblasti osiguranja koji pružaju ogromnu pomoć privredi tako što stalno prilagođavaju svoje proizvode potrebama privrede.

Tako su sve učestalija osiguranja IT sektora kroz osiguranje od opšte i profesionalne odgovornosti, čime se pokrivaju nepredviđeni troškovi i greške koji mogu nastati u poslovanju i time pruža zaštita kako IT kompaniji tako i njenim klijentima. Sajber sigurnost i zaštita podataka o ličnosti su danas od suštinskog značaja pa je potrebno i sajber osiguranje. Zbog toga je bitno što je tržište osiguranja stabilno i što raste.

Kako procenjujete stanje na tržištu nekretnina u Srbiji?

Jedan od osnovnih pokretača privrede je građevinski sektor pa je zbog toga bitno da bude na nivou iz prethodne dve godine i time se održi privredna aktivnost. Na rast cena nekretnina najveći uticaj je imala inflacija. S druge strane, kupci su se racionalno ponašali, jer je najbolji spas od inflacije kupovina nekretnina.

Potražnja za poslovnim prostorom je velika i stabilna, zbog toga što na tržište Srbije dolaze poslovni ljudi iz cele Evrope

U prethodnih godinu dana zabeležen je pad u broju izdatih građevinskih dozvola, poskupljenje građevinskog materijala, energenata, veće cene kredita i sporija gradnja, pa se očekuje smirivanje cena. Cene nekretnina još nisu zabeležile pad. Očekuje se stagnacija rasta cene, sa blagim padom. Neće biti velikog pada cena, jer se ne očekuje privredni pad.

Potražnja za poslovnim prostorom ostaće visoka, jer Srbiji nedostaje poslovnih prostora koji bi se prodali ili izdali. Pravo je vreme za ulaganje u izgradnju i u kupovinu poslovnog prostora jer je potražnja za njim velika i stabilna, zbog toga što na tržište Srbije dolaze poslovni ljudi iz cele Evrope.

Da li na osnovu iskustva mislite da je Srbija pogodna za izgradnju solarnih elektrana?

Solarne elektrane nisu više budućnost, već naša sadašnjost. Investicija u solarnu elektranu je sigurna, a rizik vrlo nizak. Potencijali korišćenja solarne energije u Srbiji su visoki zbog dovoljno sunčanih dana. Moguće je postaviti solarne panele na krovu objekta ili napraviti elektranu na posebnoj parceli. Solarni paneli nemaju pokretne delove i zahtevaju malo održavanja, a primetno je i da cene solarnh panela padaju iz godine u godinu. Vreme povrata investicije je od pet do sedam godina, a žvotni vek solarne opreme je preko 20 godina. Ovo predstavlja najčistiji oblik energije koji se danas proizvodi bez zagađenja životne sredine. Srbija je uradila sve što je potrebno za izgradnju solarnih elektrana donoseći zakone, a očekuju se i podsticaji države, pa je pravo vreme za investiciju u izgradnju solarnih elektrana.

Uroš Đorđević, Account Executive, Dell Technologies

Začetnici nove ere digitalnih tehnologija

Dell Technologies, korporacija koja je orijentisana ka tehnološkim inovacijama, u svakom smislu prati tehnološke trendove, među kojima je i veštačka inteligencija Kako jedan od globalnih...

Ana Toskić Cvetinović, Executive Director, Partneri za demokratske promene Srbija

Vladavina prava je imperativ

Partneri Srbija su organizacija posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionalnoj izgradnji u Srbiji i u regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta O pravnom...

Maja Marić, Country Manager Operations, CPI Property Group

Ritejl parkovi ostaju popularni

Ključni deo kompanijske kulture u CPI Property Group Srbija, koja je deo porodične firme osnovane u Češkoj pre više od 30 godina, jeste stvaranje...

Jadran Beograd

Počela izgradnja prvog regionalnog industrijsko-tehnološkog parka

Kompaniji „Jadran“, koja može da se pohvali tradicijom dužom od sedam decenija, poverena je rekonstrukcija stare zgrade „Župe“ i izgradnja prvog regionalno industrijsko-tehnološkog parka Grandiozni...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...

Dan nezavisnosti Crne Gore obeležen u Beogradu izložbom Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI veka

Povodom 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, Ambasada Crne Gore u Beogradu organizovala je izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV...