Mapa sajta

Dejan Vukotić, direktor, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI)

AOFI, drugo ime za sigurnost

Podrška AOFI izvoznicima ogleda se u direktnom finansiranju pripreme izvoza različitim programima kreditiranja i u osiguranju rizika od nenaplativih potraživanja i u međunarodnoj i domaćoj trgovini. To je važno kako u redovnim, tako i sada u vanrednim okolnostima

Izuzetno važno da naši privrednici, izvoznici naročito, imaju izvesnost u naplati i da rizici spoljnotrgovinskog budu što manji. Izvesnost da će se potraživanja po izvoznim i domaćim poslovima realizovati, preduslov je za nesmetano poslovanje i planiranje, odnosno održiv ekonomski rast

Privreda Srbije je uprkos svemu što se dešavalo u prethodne dve godine očuvala izvoz, investicije i zaposlenost. Koliko ste učestvovali i doprineli tome?

Republika Srbija je pravovremeno odgovorila na izazove koje je pred ekonomiju, a pre svega pred fiskalnu politiku, postavila pandemija.

Uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja, sačuvan je izvoz, sačuvani su investicije i zaposlenost, a i mi iz Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza smo aktivno učestvovali ue sprovođenju programa ekonomskih mera za podršku privredi Srbije. U saradnji sa Vladom, mi smo tokom i nakon pandemije intenzivirali naše aktivnosti vezane za kreditno osiguranje potraživanja domaćih izvoznika i pomogli velikom broju izvozno orijentisanih privrednika da neometano nastave poslovanje.

Kako se rat u Ukrajini i sankcije Zapada Rusiji odražavaju na našu ekonomiju?

Srpska ekonomija tesno je vezana sa privredom regiona, EU, ali i ostatka Evrope, u šta svakako spadaju i Ruska Federacija i Ukrajina, pa svaka nestabilnost i kriza na tim tržištima snažno utiče i na nas.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza je prethodne dve godine aktivno učestvovala u sprovođenju programa ekonomskih mera za podršku privredi Srbije

Naša privreda je uspela da odoli prvim udarima globalne krize, izvoz raste i ostali su parametri dobri, ali moramo biti oprezni, jer su procene da kriza u svetu i iz sveta tek dolazi. Rat u Ukrajini nesumnjivo će imati velike posledice na svetsku ekonomiju i već se odražava na prosečni rast inflacije.

Raste li rizik od nemogućnosti naplate potraživanja i interesovanje kompanija za osiguranje izvoza? Očekujete li da se situacija stabilizuje?

Pred nama je izazovan period na koji ne možemo toliko uticati, jer je problem globalnog tipa, ali uprkos izazovima srpska privreda i dalje raste i daleko smo od recesije. Izazovi sa kojima se suočava ceo svet, evropska i srpska ekonomija izuzetno su veliki, jer su rat, energetska kriza, sankcije i nestabilnost faktori koji dovode svet u opasnost od inflacije. Na sreću, naša država je preduzela čitav niz mera da zaštiti interese privrede i građana Srbije, od kontrolisane cene goriva, niske cene struje, ograničene cene životnih namirnica kojih ima sasvim dovoljno.

I dalje osiguranjem pokrivamo naplatu srpskih izvoznika u više od 80 zemalja na svim kontinentima. To je sada, kao i u jeku pandemije, izuzetno važno jer nepredviđene okolnosti, a rat to svakako jeste, i promene na tržištu, mogu i najvernije, dugogodišnje klijente i kupce dovesti u situaciju da nisu u mogućnosti da izmire svoje obaveze.

Važno je da napomenem da se AOFI bavi i kratkoročnim kreditiranjem, što podrazumeva obezbeđivanje finansijskih sredstava radi finansiranja obrtnih sredstava izvoznika. To ima brojne prednosti, u šta spada poboljšanje likvidnosti, jednostavnija procedura obezbeđivanja kredita i prilagođenost usluge kreditiranja potrebama izvoznika.

Uroš Đorđević, Account Executive, Dell Technologies

Začetnici nove ere digitalnih tehnologija

Dell Technologies, korporacija koja je orijentisana ka tehnološkim inovacijama, u svakom smislu prati tehnološke trendove, među kojima je i veštačka inteligencija Kako jedan od globalnih...

Ana Toskić Cvetinović, Executive Director, Partneri za demokratske promene Srbija

Vladavina prava je imperativ

Partneri Srbija su organizacija posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionalnoj izgradnji u Srbiji i u regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta O pravnom...

Maja Marić, Country Manager Operations, CPI Property Group

Ritejl parkovi ostaju popularni

Ključni deo kompanijske kulture u CPI Property Group Srbija, koja je deo porodične firme osnovane u Češkoj pre više od 30 godina, jeste stvaranje...

Jadran Beograd

Počela izgradnja prvog regionalnog industrijsko-tehnološkog parka

Kompaniji „Jadran“, koja može da se pohvali tradicijom dužom od sedam decenija, poverena je rekonstrukcija stare zgrade „Župe“ i izgradnja prvog regionalno industrijsko-tehnološkog parka Grandiozni...

Počela izgradnja nemačke fabrike PWO u Čačku

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad položila je kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Čačku PWO Group, zajedno...

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Afalterbah.  Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Formule 1™ Velike nagrade...

Savet EU usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi te vrste u svetu

Savet Evropske unije usvojio je Akt o veštačkoj inteligenciji, prvi takav zakon u svetu koji, ako se na njega...

Članice Evropske unije odobrile reformu tržišta električne energije

Članice Evropske unije odobrile su reformu tržišta električne energije u EU, kao odgovor na energetsku krizu povezanu sa ratom...