Nj. E. Elias Eliadis, Ambasador Grčke u Srbiji

Novi podsticaji bilateralnim odnosima

Poznato je da se izuzetno dobri odnosi Grčke i Srbije zasnivaju na tradicionalno bliskim vezama dvaju naroda, koji su koračali zajedno u važnim momentima svoje istorije

Elias Eliadis Ambasador Grčke u Srbiji

Visok nivo bilateralnih odnosa dodatno je ojačan u poslednje vreme posetama visokih zvaničnika Grčke Srbiji, kao što je poseta predsednika skupštine Nikosa Vucisa, ali prvenstveno skorašnjom posetom premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Beogradu (31.1 – 1. 2. 2017). Poseta grčkog premijera zapečatila je odličnu saradnju dveju zemalja na političkom nivou i dala je nov podsticaj bilateralnim odnosima, uz odluku o održavanju Visokog saveta saradnje vlada dveju zemalja.

Grčki premijer ALEKSIS CIPRAS i ALEKSANDAR VUČIĆ, premijer Srbije
Grčki premijer ALEKSIS CIPRAS i ALEKSANDAR VUČIĆ, premijer Srbije

Stalni kontakti dveju vlada pružili su priliku da se podvuče, po ko zna koji put, čvrsta podrška Grčke evropskom putu Srbije. Naglašen je, takođe, značaj daljeg jačanja saradnje, posebno u novim ekonomskim oblastima, kao što su potvrdila i dva skorašnja poslovna foruma Grčke i Srbije, koja su organizovana u Beogradu. Istovremeno, tradicionalna preferencija srpskih turista prema grčkim letovalištima potvrđena je i na Turističkom forumu Grčke–Srbije i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na kojem je promovisan značaj alternativnih oblika turizma u Grčkoj, ali i potreba snaženja prisustva grčkih turista u Srbiji.

Poseta grčkog premijera zapečatila je odličnu saradnju dveju zemalja na političkom nivou i dala je nov podsticaj bilateralnim odnosima, uz odluku o održavanju Visokog saveta saradnje vlada dveju zemalja

Poseban značaj imaju takođe i bliske kulturne veze koje spajaju Srbe i Grke. Zajednička vizantijska istorija, muzika i ples, umetnost i freskoslikarstvo, pa čak i gastronomija predstavljaju elemente naše zajedničke kulturne tradicije. Kako bismo dalje promovisali ove aspekte naše saradnje, Ambasada Grčke će održati višednevne kulturne manifestacije u Beogradu krajem aprila. Manifestacije, koje će obuhvatiti primerke najvažnijih oblika grčkog kulturnog stvaralaštva, na polju pozorišta, muzike, kinematografije, održaće se u važnim kulturnim institucijama u Beogradu. Nadamo se da će ove manifestacije pružiti priliku srpskoj publici da se upozna sa različitim aspektima grčke kulture i da će im približiti dodatno prijateljsku zemlju Grčku.