Dejan Marković, generalni direktor, Schneider Electric Srbija:

Decenija i po uspešnograda u Srbiji

Učestvuju u svim velikim infrastrukturnim i komercijalnim projektima, a najatraktivniji su im stambeni, hotelski i maloprodajni kompleksi

Prošla godina bila je izuzetno uspešna za Schneider Electric. Početkom ove godine plan Kompanije bio je da u 2017. učestvuje u svim velikim projektima u Srbiji i Crnoj Gori. O tome da li će taj cilj biti ispunjen, govori direktor Schneider Electrica za Srbiju Dejan Marković, uz podsećanje da je kompanija prošle godine realizovala velike projekte poput rekonstrukcije sopstvene potrošnje Hidroelektrane Đerdap, završetka poslovnog kompleksa GTC FORTYONE, proširenja kapaciteta Fabrike Kuper tajers i Fabrike “Hutchinson” u Rumi…

– U ovoj godini cilj nam je da učestvujemo u svim velikim infrastrukturnim i komercijalnim projektima, a najatraktivniji su nam stambeni, hotelski i maloprodajni kompleksi na teritoriji Srbije i Crne Gore. Isporuka rešenja i opreme za napajanje, distribuciju i upravljanje električnom energijom za Hotel Hilton, rekonstrukciju Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, Šopi ritejl park u Smederevu i turistički kompleks Portonovi su za nas najznačajniji projekti ove godine.

IoT – inicijator novog talasa digitalne transformacije preduzeća – podrazumeva instalaciju različitih senzora i njihovo integrisanje u lokalne mreže. Koliko su firme u Srbiji spremne za IoT i druge nove tehnologije?

– Prošle godine kompanija je sprovela globalno istraživanje o tome koje kompanije koriste ili planiraju da koriste IoT kao ozbiljan poslovni alat do 2020. Rezultati istraživanja pokazuju da će do 2020. biti povezano najmanje 50 milijardi uređaja, a ta tehnologija dovešće do prave revolucije i funkcionisaće kao izvor inovacije. Na primer, automatizacija u zgradama i industrijama predstavlja najviši potencijal za godišnju uštedu koja može ići i do 63 odsto, pa ne čudi što gotovo polovina anketiranih planira da implementira IoT podržane sisteme automatizacije zgrada u naredne dve godine. Ranije neiskorišćeni podaci omogućiće kompanijama da podignu korisničko iskustvo na sledeći nivo i doprineće efikasnosti i smanjenu troškova, a čak 63 odsto ispitanih kompanija planira da koristi IoT kako bi analizirala podatke koji će im pomoći da bolje odgovore na njihove zahteve. Sličan trend važi i za Srbiju.

Ulaganjem u pametne mreže „Šnajder elektrik“ doprinosi uštedama, ali i boljem kvalitetu života i poslovanja

Šnajder elektrik izdvaja pet odsto ukupnog prometa u inovacije i razvoj, što je daleko više od regionalnog proseka. Koliki je danas finansijski pritisak držati korak u tehnološkim inovacijama u integrisanim rešenjima kojima se bavite?

– S obzirom na konstantan razvoja IT-a i sektora energetike, ulaganje u nova rešenja, zapravo, predstavlja put do ušteda. Na primer, ulaganjem u pametne mreže, kroz digitalizaciju, ostvaruju se uštede i smanjuju gubici u elektromreži, vodovodnoj mreži ili bilo kom drugom sistemu kojim može pametno da se upravlja. Takođe, krajnji korisnici ili građani, ukoliko je reč o primeru pametnih gradova, na svojoj koži mogu da osete viši nivo usluge; snabdevanje električnom energijom bez prekida, snabdevanje kvalitetnijom pijaćom vodom, brži i bolji javni transport…

Ove godine Šnajder elektrik obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji. Šta su ciljevi kompanije koja je lider u upravljanju energijom i automatizacijom za narednih deceniju i po?

– Na svetskom tržištu smo prepoznati kao svetski lideri u upravljanju energijom i u automatizaciji, a taj uspešan biznis-model primenjujemo i u Srbiji. Očekujemo da i u Srbiji zaživi značajnije povezivanje uređaja i informatičkih sistema, što će otvoriti nove mogućnosti za funkcionalniji i efikasniji život. Nedavno smo predstavili našu IoT baziranu platformu EcoStruxure, koja služi kao osnova za upravljanje, vođenje i automatizaciju i koja pruža veću vrednost potrošačima različitih tržišnih segmenata, jer na temelju egzaktnih merenja i analiza donosi optimalna rešenja za energetsku i operativnu efikasnost. EcoStruxure omogućava našim partnerima i krajnjim potrošačima da razvijaju inovativna rešenja kojima će povezati OT operativne tehnologije s inovativnim IT tehnologijama. Pritom, Šnajder elektrik osigurava korišćenje i povezivanje podataka sa svih nivoa poslovanja u sigurnom sajber-okruženju, bilo na klaudu (cloud) ili na intranetu preduzeća.