Aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba

Kvalitetan rad privlači sve više članica

Slovenačke kompanije prepoznaju Klub kao mesto na kom mogu da dobiju kvalitetne informacije, razmene mišljenja sa predstavnicima srpske vlade i administracije i međusobno se bliže povežu

Aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba

Kontinuirani napori Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) da kompanijama članicama pomogne u rešavanju konkretnih problema donose SPK svake godine sve više članova. U 2015. godini broj članica uvećan je za više od deset odsto, a novi i stari članovi imali su prilike da na većini od 26 organizovanih događaja dobiju stručne i u praksi primenljive odgovore na aktuelne teme iz oblasti poslovanja u Srbiji, dok su na ostalim skupovima imali mogućnost da se bolje upoznaju, razmene iskustva i proslave još jednu uspešnu godinu iza njih.

Zainteresovane kompanije članice osnovale su prošle godine sekciju Industrija, a već ima interesovanja i za osnivanje drugih sekcija koje članovima treba da omoguće da još tešnje sarađuju i pokreću pitanja koja ih interesuju. Pored toga, SPK je pomogla i posredovala u oko sto sastanaka članova. Klub kvartalno izdaje veoma informativan bilten koji, pored sumiranja aktivnosti u datom vremenskom periodu, donosi i intervjue s aktuelnim slovenačkim i srpskim sagovornicima i izveštaje s najvažnijih događaja koji utiču na poslovanje privrednika dveju zemalja.

Slovenački poslovni klub blisko sarađuje s Ambasadom Slovenije u Srbiji, srpskom Vladom i administracijom i predstavnicima domaćih i inostranih poslovnih udruženja

SPK neguje izuzetno dobru saradnju sa Ambasadom Slovenije u Beogradu, srpskim državnim institucijama, Privrednom komorom Srbije, poslovnim asocijacijama, finansijerima i svim članovima koji su svojim radom podigli ugled kluba. Pored toga, Klub učestvuje u humanitarnim akcijama, pa je tako, na primer, novogodišnji koktel iskorišćen za prikupljanje donacija za NURDOR, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka.

Prošle godine u formi radnih doručaka i sastanaka kluba, a na zahtev članica, razgovaralo se o mnogim aktuelnim temama koje utiču na svakodnevno poslovanje kompanija.

U 2015. godini članovi Slovenačkog poslovnog kluba imali su prilike da više nauče o primeni izmena Zakona o javnim nabavkama i Zakona o zaštiti konkurencije u postupcima javnih nabavki, da dobiju odgovore vezane za aktuelna pitanja iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, stranaca i državljana Republike Srbije, kao i informacije o najnovijim izmenama i dopunama Zakona o PDV, da u razgovoru s predstavnicima Poreske uprave Srbije porazgovaraju o praktičnim pitanjima iz oblasti primene poreza i dobiju niz informacija i pojašnjenja vezanih za rešavanje problema s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju.

Takođe, članovi su mogli da se upoznaju sa savremenim razvojem u oblasti marketinga na društvenim mrežama, različitim oblicima finansiranja iz EU fondova, izmenama poreskih zakona, praktičnim pitanjima u vezi sa postupkom poreske kontrole, sprečavanju zlostavljanja na radu, zaštiti uzbunjivača i zaštiti podataka o ličnosti. Takođe, članice su bile u poziciji da dobiju konkretne informacije o pojednostavljenim carinskim postupcima, novom kompjuterizovanom tranzitnom sistemu (NKTS), privremenim uvozom opreme, i drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti carinske politike.

Na sastancima su obrađivana i pitanja unakrsne procene imovine u Sloveniji i Srbiji, razmatrane su promene u poslovnom okruženju u Srbiji, primena propisa u oblasti transfernih cena, a jedan od najposećenijih sastanaka kluba bio je u januaru kada je gost Kluba bila potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je predstavila novi Zakon o planiranju i izgradnji, kao i planove Vlade u 2015. godini za poboljšanje poslovnog okruženja.

Obeležavanje starog slovenačkog praznika posvećenog vinu, Martinovanje, bilo je odlična prilika da se predstavi Slovenija kao „zelena, aktivna i zdrava“ destinacija

Članice SPK imale su prilike da se upoznaju sa projektom „Beograd na vodi“ i s nadležnima za ovaj projekat razgovaraju o mogućnostima saradnje, da se bliže upoznaju sa slovenačko-srpskim investicionim pričama koje su obeležile 2014. godinu i rezultatima analize slovenačkih kompanija u Srbiji i srpskih kompanija u Sloveniji.

Ovo su neki od događaja na kojima su članice SPK uzele učešće, a posebno su obeležili 2015. godinu.

Ovogodišnji Dani slovenačke kulture, koje već treću godinu zaredom organizuje Društvo Slovenaca Kredarica iz Novog Sada, na inicijativu Kancelarije Vlade Republike Slovenije prošireni sa Slovenaca u dijaspori na promociju slovenačke privrede i turizma i stvaranje mogućnosti za bolju saradnje lokalne uprave Grada Novog Sada sa gradovima u Sloveniji.

Krajem maja je, u okviru ove manifestacije, održana Stalna investiciona konferencija, koja je omogućila bolje upoznavanje i stvaranje uslova za direktnu saradnju gradonačelnika iz Slovenije sa gradonačelnikom Novog Sada i gradonačelnicima ostalih mesta u Vojvodini, radi prenošenja iskustava u procesu pridruživanja EU i stvorila pretpostavke za bolje povezivanje privrednika iz Slovenije sa privrednicima iz Novog Sada i prenošenje iskustava pri realizaciji projekata finansiranih iz EU fondova koji se tiču banjskog i rekreativnog turizma. Takođe, to je bila i prilika za razmenu iskustava u zaštiti i plasiranju na tržište EU proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Pored velikog broja delegacija iz Slovenije, konferenciji je prisustvovala i predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov, koja je predstavila mogućnosti za saradnju privrednika iz Slovenije i Srbije u okviru aktivnosti koje Klub organizuje.

Panel-diskusija „Snaga zajedničkog uspeha“, organizovana tokom trajanja 59. međunarodnog sajma tehnike, poslužila je da slovenački i srpski privrednici iznesu primere odlične međusobne saradnje, ali i predloge za dalje poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji kroz smanjenje nameta, brži protok robe i materijala na carini i edukaciju državne uprave i lokalnih uprava.

U oktobru je na Fakultetu organizacionih nauka održan OPEN NIGHT 2015, na kojem je promovisana uspešna saradnja sa Fakultetom za upravu iz Slovenije i zajedničkih master studija Menadžment u upravi, a ozvaničena je i saradnja s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Tom prilikom je, u prisustvu visokih zvanica Srbije i Slovenije, potpisan sporazum o saradnji između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Fakulteta organizacionih nauka i održan je panel na temu „Povećanje zadovoljstva građana i privrede upravnim uslugama“.

Tom prilikom izneto je da se slovenačke kompanije u Srbiji vrlo često susreću s problemom da od javne uprave ne mogu da dobiju odgovore na poslate mejlove i da bi efikasnost uprave u tom pogledu trebalo povećati.

Među događajima u organizacijama Kluba izdvajamo i organizovanje prvog sastanka sekcije industrija u okviru Kluba, čiji je primarni cilj povezivanje kompanija iz oblasti IT, energetike, telekomunikacije, građevine, automatike i industrije. Cilj povezivanja je ostvarivanje poslovne saradnje, kao i razmena korisnih informacija između članica.

Članice Kluba imale su prilike i da razmene mišljenja u opuštenijoj atmosferi. Pored već pomenutog novogodišnjeg koktela, Klub je za svoje pripadnike pred letnju pauzu organizovao krstarenje beogradskim rekama tokom koga su gosti mogli da se upoznaju s manje poznatim pričama o Beogradu, a u novembru je u organizaciji Kluba obeležen stari slovenački praznik posvećen vinu – Martinovanje. Istovremeno, to je bila i odlična prilika da se predstavi Slovenija kao „zelena, aktivna i zdrava“ destinacija, u kojoj turisti mogu da uživaju čitave godine.