Maria Rousseva, Predsednica Izvršnog Odbora, Societe Generale banka Srbija

Veći ekonomski rast – veća kreditna aktivnost

Pozitivan ekonomski rast i priliv stranih investicija predstavljaju prvi preduslov za porast kreditne tražnje privrede i stanovništva. Naša banka se trudi da svojom ponudom i modernim tehnološkim rešenjima podrži ovaj trend i odgovori na potrebe klijenata

Maria Rousseva, Predsednica Izvršnog Odbora, Societe Generale banka Srbija

Najbolji lek za porast kreditne aktivnosti su povoljni privredni ambijent i konstatno unapređenje poslovne klime i zato je važno da Vlada nastavi sa implementiranjem reformi, kaže Maria Rousseva, predsednica Izvršnog odbora Societe Generale banka Srbija.

Kako ocenjujete ukupnu ekonomsku klimu u Srbiji?

– Poslujemo u prilično kompleksnom okruženju sa mnogobrojnim izazovima, ali ako pogledamo celokupnu situaciju u zemlji, možemo da kažemo da se ekonomsko okruženje polako poboljšava. Na ovaj blagi oporavak ukazuje i podatak o rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine.

Čak i očekivan sporiji rast u prošloj godini, čiji smo bili svedoci i koji je došao u trenutku kada je Vlada Srbije propisala značajnije smanjenje troškova, pokazao je da je privatni sektor relativno zdrav. Takođe, i strane investicije su prevazišle naša prvobitna očekivanja, što je još jedan pozitivan signal. Očekujemo da će se takav trend nastaviti i da će u ovoj godini biti ostvaren rast oko 2,5 odsto.

Samo stabilan, predvidiv i fleksibilan privredni ambijent može da motiviše poslovno okruženje da planira i sprovodi nove projekte, koje bi trebalo da ohrabre kontinuirane reforme, a koje su osnovna podloga za dalji napredak. To podrazumeva nastavak rada na smanjenju birokratije i administrativnih opterećenja, poboljšanju efikasnosti i bržem implementiranju reformi.

Da li je oporavak industrije i blagi rast kupovne moći stanovništva doneo i veću bankarsku aktivnost na tržištu?

– Pre svega, bankarski sektor je ogledalo aktivnosti u poslovnom okruženju. Naš je posao da podržimo privredu i stanovništvo u realizaciji njihovih projekata i planova, a za to je neophodan zdrav privredni ambijent. Svaki pozitivan ekonomski pomak utiče i na rast kreditne tražnje. Optimizam i stabilnost su preduslovi za zaduživanje jer ljudi moraju da se osećaju sigurno kako bi doneli odluku da uzmu kredit.

To važi i za privredu i za stanovništvo. Možemo reći da zaduživanje fizičkih lica raste na stabilnim osnovama, što je najverovatnije u vezi sa porastom broja zaposlenosti, relativno većim zaradama u privatnom sektoru, nižim kamatnim stopama i boljom atmosferom.

Ipak, kod korporativnog sektora postoji prostor za unapređenje kada je u pitanju kreditiranje, a ako uzmemo u obzir trend smanjenja kamatnih stopa i pozitivne izglede za privredni oporavak, moguće je očekivati i porast investicione aktivnosti i tražnje.

Da li smo danas bliži postepenom rasterećenju bankarskog sistema od loših kredita u odnosu na vrhunac krize ili je, ukupno gledano, ekonomija još slaba?

– Kao što sam pomenula, ekonomski rast se poboljšava i mi očekujemo nastavak tog trenda. A nema boljeg leka za loše zajmove od ekonomije koja se razvija, a to znači niža stopa inflacije i stabilan devizni kurs.

Takođe, svi igrači na tržištu moraju da se prilagode promenama na tržištu, a to je moguće samo uz uvođenje inovacija. To važi i za bankarski sektor. Za nas je inovacija jedna od ključnih vrednosti kojoj smo vrlo posvećeni. Moramo da budemo agilni i spremni da se konstantno menjamo. Kada su u pitanju veliki sistemi, to nije lako, ali je neophodno kako bi izašli u susret pojedinačnim potrebama klijenata.

Okruženje se menja i moramo da brzo odgovorimo na promene, ali i da se menjamo unutar sebe. Rezultat takvih promena su zadovoljni klijenti koji nas ohrabruju i motivišu da zajedno napredujemo.

Prošle godine ste prvi u Srbiji predstavili onlajn ekspozituru? Kakve su reakcije klijenata i kako vidite dalji razvoj biznisa u digitalnoj eri?

– Omogućili smo klijentima novi, napredni servis u elektronskom bankarstvu putem koga oni mogu svoje finansijske poslove obavljati i van radnog vremena ekspozitura i u potpunosti onlajn. Ukoliko žele, dostupna im je i pomoć naših bankara sa kojima mogu takođe komunicirati putem video-poziva.

Digitalna platforma naše banke je po prvi put u Srbiji u finansijski sektor uvela korišćenje digitalnog potpisa, što predstavlja veliki korak u unapređenju pre svega korisničkog iskustva, ali i celokupnog elektronskog poslovanja u zemlji. Naša onlajn ekspozitura u prvih šest meseci beleži učešće do 30 odsto u ukupnoj realizaciji svih dostupnih proizvoda i usluga u okviru ove platforme, a broj korisnika konstantno raste, i veoma smo zadovoljni ovim podacima.

Generalno, tehnološke inovacije i digitalizacija poslovanja predstavljaju svetski trend koji prate i domaći učesnici na tržištu. Razvoj tehnologije omogućava i drugim igračima, koji nisu prioritetno pružaoci finansijskih usluga, da se uključe stvaranjem novih usluga u digitalnom okruženju. Zato veliki sistemi, poput banaka, moraju da se prilagode novonastalim promenama kako bi učinili svoje poslovanje fleksibilnijim i brže odgovorili na zahteve tržišta.

Sosijete Ženeral banka je prepoznala ovaj trend i nedavno započela strateško partnerstvo sa ICT Hubom, centrom za razvoj tehnološkog preduzetništva sa ciljem da podrži razvoj inovacija u Srbiji. Startapovima možemo ponuditi svoju ekspertizu, ali takođe i u saradnji sa njima razvijati sopstvena inovativna rešenja.

Koliko je u tom kontekstu za uspešno poslovanje banke danas važno da poznaje sve segmente tržišta i specifične potrebe klijenata?

Biti blizu svojih klijenata, razumeti ih i na pravi način sagledati njihove potrebe za nas je ne samo strateško opredeljenje već sama srž našeg poslovanja. Želimo da klijentima pružimo stručnost, podršku i savete kako da planiraju, obavljaju i rešavaju finansijske poslove efikasno i u skladu sa svojim potrebama.

U radu sa stanovništvom naša segmentirana ponuda u fokus stavlja individualne potrebe klijenata, dok u privrednom sektoru ponude prilagođavamo specifičnostima različitih delatnosti.

Primera radi, za mlade smo kreirali paket usluga Fluo, koji prati studente tokom školovanja i omogućava im, između ostalog, besplatno održavanje računa i subvencionisane kredite za finansiranje studija.

MARIJA RUSEVA

Digitalna platforma naše banke je po prvi put u Srbiji u finansijski sektor uvela korišćenje digitalnog potpisa, što predstavlja veliki korak u unapređenju pre svega korisničkog iskustva, ali i celokupnog elektronskog poslovanja u zemlji

Mala i srednja preduzeća najviše pogađa problem naplate potraživanja. Na koji način ih Sosijete Ženeral banka podržava u obezbeđivanju likvidnih sredstava za nastavak poslovanja?

– Mala i srednja preduzeća su izuzetno značajna za razvoj privrede jedne zemlje, ali su vrlo podložna promenama na tržištu i zato im je potrebna konstantna podrška kako bi lakše obezbedili finansiranje svog poslovanja i poboljšali likvidnost.

Korišćenjem faktoringa, dobavljači imaju mogućnost da ranije i sigurnije naplate svoja potraživanja i time lakše prebrode probleme u poslovanju, isprate zahteve u pogledu rokova plaćanja i istovremeno se zaštite od kursnih rizika.

U okviru faktoringa razvijen je i poseban koncept finansiranja lanaca dobavljača, a reč je o aranžmanu banke sa preduzećima koja su dobavljači naših partnera i to je jedinstveni model koji smo ponudili na tržištu. Program se sprovodi putem elektronske platforme koja u realnom vremenu omogućava pristup informacijama svim učesnicima – dobavljačima, kupcima i banci i za kratko vreme opslužuje veliki broj klijenata.

Ovaj inovativni program omogućava da se posle potpisivanja ugovora sa bankom dalje finansiraju bez dostavljanja bilo kakve dokumentacije, već to mogu brže i jednostavnije da obavljaju putem veb-aplikacije.

Sosijete Ženeral je na domaćem tržištu prepoznata kao banka koja konstantnim inovacijama i unapređenjem usluga želi da olakša poslovanje svojih klijenata, što im ova platforma zaista i omogućava.

Šta za banku znači nedavno priznanje „Euromoney“?

– Prestižno priznanje vodećeg svetskog finansijskog časopisa „Euromoney” potvrđuje snagu našeg strateškog opredeljenja da klijentima ponudimo ekspertizu i kvalitetnu uslugu u svim domenima poslovanja.

Nagrada za najbolju banku u dokumentarnom poslovanju i garancijama, rezultat je posvećenog rada tima naših stručnjaka koji klijentima pružaju visoko profesionalnu uslugu konsaltinga, zahvaljujući velikom iskustvu u spoljnoj trgovini.

Dodatnu motivaciju za dalje unapređenje usluga dokumentarnog poslovanja predstavlja činjenica da je priznanje banci dodeljeno po izboru naših klijenata, koji se bave međunarodnim poslovanjem i žele da se obezbede dobrim garancijama.

U tom duhu ćemo i nastaviti da sprovodimo svoju poslovnu strategiju i da konstantno razvijamo tehnološka rešenja koja će pratiti trendove na međunarodnom finansijskom tržištu i unaprediti korisničko iskustvo naših klijenata.