Slađan Mančić, Predsednik opštine Ruma

Spremni za doček novih investitora

Opština Ruma je kao prioritet postavila izgradnju kompletno opremljenih radnih zona, koje mogu da odgovore svim potrebama potencijalnih investitora

Slađan Mančić, Predsednik opštine Ruma

Preduzeti su svi potrebni koraci i kompletno su administrativno planski i infrastrukturno uređene lokacije na kojima svoje proizvodne pogone mogu da izgrade domaći i strani investitori. Težnjom ka uspostavljanju sistematskog pristupa, stalnim radom i unapređenjem poslovnih uslova, novim investicijama, kao i podsticajem već postojećih privrednika za daljim proširenjem i unapređenjem proizvodnje, opština stvara preduslove koji utiču na stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta.

Ruma ima dve industrijske i pet radnih zona. Kakvo infrastrukturno, administrativno i poslovno okruženje očekuje potencijalne investitore?

– Opština Ruma poseduje sertifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ubrzane procedure izdavanja građevinskih dozvola, dobra operativnost stručnog kadra u sistemu uprave i izuzetno operativan rad doprinose olakšanoj realizaciji investicije.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da se radi o jednoj povoljnoj sredini koja pored izuzetnog strateškog položaja za razvoj privrede, velikog broja malih i srednji preduzeća, sporazuma o slobodnoj trgovini, poreskih olakšica, povlastica za uređenje građevinskog zemljišta i značajnom podrškom za privredni razvoj industrijskih zona nudi sve potrebne preduslove investitoru, koji na najbolji način može da realizuje i razvija svoj poslovno investicioni plan i uspešno posluje.

Nedavno je u Rumi otvoren proizvodni pogon kompanije „Hačinson“ svetskog lidera u proizvodnji gumenih delova za svetsku auto-industriju. Kakva je perspektiva ove investicije iz ugla daljih ulaganja, zapošljavanja i značaja za opštinu Ruma?

– Kompanija „Hačinson“ je deo velike naftne grupacije „Total“ specijalizovana za gumu, i ovo je njihova prva kompanija otvorena u Srbiji. Inače svesni smo značaja postojanja kompanije koja zapošljava 38.000 radnika i koja je prisutna u 24 zemlje, te su stoga i njihova pozitivna iskustva i njihova želja da nastave sa ulaganjem u našu opštinu dobra preporuka i služi kao pozitivna referenca.

Za opštinu Ruma je značajna i činjenica da kompanija planira da uspostavi stalnu i aktivnu saranju sa tehničkom školom, tako da sa stvaranjem stručnog kadra omogućava zaposlenje a pre svega daje smernice za mlade koji svoju perspektivu vide u ovoj kompaniji. Dosadašnja investicija od 7,3 miliona evra i zapošljavanje 200 radnika čini samo početak jedne lepe saradnje, u prilog tome govori i započeta realizacije novog proizvodnog pogona u okviru koga će zaposlenje pronaći još 400 novih radnika.

Radovi na unapređenju industrijskih i radnih zona su deo procesa koji se kontinualno odvija sa ciljem stvaranja idealnih uslova za poslovanje. Zone su kompletno infrastrukturno uređene i mogu da odgovore svim potrebama postojeće privrede i postoje veliki kapaciteti za nove investicije

Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, Ruma postaje sve atraktivnija za strane investitore. Pored toga, koje konkretne prednosti nudi Ruma sadašnjim i budućim invstitorima?

– Opština Ruma je postala prepoznatljiva sa svojim privrednim i razvojnim potencijalima, sa izuzetno atraktivnom i infrastrukturno opremljenom radnom zonom koja se nalazi na raskršću puteva, sa izuzetnom blizinom železničkog koridora, blizinom aerodroma, luka… Povoljna prostorna raspoređenost radne zone po blokovima omogućava laku izgradnju proizvodnih pogona.

Čelni ljudi su se potrudili da maksimalno uproste procedure, maksimalno se ulažu napori na stalno unapređenje postojeće infrastrukture kao i proširenje sa novom infrastrukturom čime je omogućen redovan i nesmetan rad privrednih društava koja posluju na teritoriji naše opštine. Da je opština Ruma idealno mesto za investiranje, prepoznale su i kompanije koje su svoje proizvodne pogone locirale u radnim zonama opštine Ruma.

Kad očekujete da budu završeni radovi na postojećim industrijskim i radnim zonama i koji su prioritetni planovi?

– Radovi na unapređenju industrijskih i radnih zona su deo procesa koji se kontinualno odvija sa ciljem stvaranja idealnih uslova za poslovanje. Zone su kompletno infrastrukturno uređene i mogu da odgovore svim potrebama postojeće privrede i postoje veliki kapaciteti za nove investicije.

Razvojni procesi investicija i rast privrednih aktivnosti prati i razvoj infrastrukture. Konstantno širenje infrastrukture i širenje kapaciteta za investiranje predstavlja prioritetne planove koji kao krajnji rezultat treba da doprinesu razvoju kompletnog društva.