Bogdan Gecić, LL.M. (Harvard) Partner

Neograničen prostor za napredak

Advokatska kancelarija Gecic Law uspostavlja najviše standarde, poput onih u zemljama Evropske unije i promoviše nove tipove poslovne filozofije i modela advokatskih usluga u Srbiji

„DOKLE GOD se kvalitet rada sudija značajno ne poboljša, neće se uspostaviti odgovornost ni države, ni privrede, pa ni advokature. Neophodno je da se veliki slučajevi na sudu mogu dobiti, ali i izgubiti,“ kaže Bogdan Gecić, partner u Gecic Law.

Advokati teže da obezbede inostranim klijentima standarde na koje su navikli. Koliko su ovi standardi i procedure u sukobu sa našom praksom?

– Ne bih to nazvao sukobom. Srbija je zemlja koja se brzo menja, pa se tako menja i naša advokatura. Živimo u jednom izuzetno interesantnom vremenu u kojem koegzistiraju staro i novo. Sve dinamičnije i time zahtevnije tržište postaje suštinski filter kvaliteta. Kada je Gecić Law u pitanju, trudimo se da poslujemo po najvišim standardima koji se praktikuju u Parizu, Londonu, Amsterdamu ili Briselu.

Najveći broj investitora ima primedbe na pravosuđe, kao jedan od stubova ekonomije. Kako vi komentarišete ovo?

– Pravosuđe je od suštinske važnosti za privredu i pravnu profesiju. Sportski rečeno, ne postoji kvalitetna utakmica bez jednako kvalitetnog i nepristrasnog sudije. Isto važi i za pravni sistem. Dokle god se kvalitet rada sudija značajno ne poboljša, neće se uspostaviti odgovornost ni države, ni privrede, pa ni advokature. Neophodno je da se veliki slučajevi na sudu mogu dobiti, ali i izgubiti. Ovo je najbolji način da se uvede neophodna meritokratija u naše pravosuđe i tržište. Polažemo velike nade u najavljeno otvaranje poglavlja 23 i 24 pregovora sa EU.

Jednako veliki problem jeste nedostatak humanih kapaciteta u upravi. Za većinu investitora koji dolaze iz daleko uređenijih privrednih sistema su situacije sa kojima se ovde susreću prosto neshvatljive.

Kao član Francusko-srpske privredne komore, gde iz svog ugla vidite prostor za unapređenje poslovne klime?

– Nije pitanje gde vidimo prostor, nego odakle krenuti. U Srbiji treba toliko toga da se uradi i s obzirom na nisku startnu poziciju potencijal za napredak se čini neograničenim. Samo treba biti malo kreativan i veoma vredan. Teško ćete naći bogatu zemlju koja nije uređena, dok skoro sve siromašne zemlje hronično pate od prethodno navedenih problema i, stoga, loše poslovne klime. Nadamo se da ćemo primenom novog tipa poslovne filozofije i modela advokatskih usluga koju promovišemo, imati prilike da damo svoj skromni doprinos unapređenju poslovne klime u Srbiji.