Danijela Milosavljević, Menadžer ljudskih resursa u kompaniji Hutchinson

Nikada ne odustajte, „mi činimo sve mogućim“

Kompanija Hutchinson je globalni lider u kontroli vibracija, upravljanju fluidima i zaptivnim tehnologijama, sa 43.000 zaposlenih u 24 zemlje i tradicijom dužom od 160 godina. U Srbiji, u Rumi, počeli su 2015. godine, a sada imaju više od 1.200 zaposlenih

Kompanija se u Rumi razvija i raste zajedno sa zaposlenima koji je unapređuju svojim idejama i predlozima. Osim toga, vrata Hutchinsona uvek su otvorena za učenike i studente koji žele da steknu praktična znanja i iskustvo, a najboljima je obezbeđen i posao.

Šta možete da nam kažete o vašoj organizacionoj kulturi?

Naša najveća vrednost su naši zaposleni, u čije obrazovanje i stručno usavršavanje mnogo ulažemo, a koji rade u skladu sa pet osnovnih korporativnih vrednosti. Naša ključna i prva vrednost je ljudsko biće, poštovano kao pojedinac sa sopstvenim mišljenjem i pravom glasa. Druga vrednost je nasleđe, jer se znanje i veštine prenose iz generacije u generaciju uz stalno unapređivanje u skladu sa principima LEAN (sistem izvrsnosti kompanije Hutchinson).

Dobro raspoloženje i timski duh, treća vrednost, vode nas u budućnost i daju nam osećaj pripadnosti, a četvrta vrednost je radni učinak zahvaljujući kojem možemo da budemo lideri i najveći dobavljač u drumskom, vazdušnom i pomorskom transportu. Peta vrednost, lov na izazove i rešavanje konkurentskih i tehnoloških izazova, čini Hutchinson dinamičnom i stimulativnom radnom sredinom.

Sve ove vrednosti zajedno daju snagu našim zaposlenima, našem timu za postizanje ciljeva. Naše zaposlene učimo da uz zalaganje, timski rad i angažovanje možemo da realizujemo sve ciljeve. Čak i ako pogrešimo, možemo da učimo na greškama“ jer „mi činimo sve mogućim“.

Kompanija Hutchinson podržava dualno obrazovanje i program stručne prakse za srednjoškolce. U tom smislu, 2017. godine smo započeli saradnju sa Srednjom tehničkom školom u Rumi i krenuli sa dualnim obrazovanjem

Hutchinson ne ulaže samo u svoje zaposlene, več pružate mogućnost mladima iz škola da steknu iskustvo. Kako izgleda taj proces?

Od početka poslovanja u Rumi uspostavili smo odličnu saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu čijim studentima pružamo priliku da steknu praktično znanje i iskustvo tokom studija, i da se upoznaju sa našom organizacionom kulturom. Većina njih po završetku stručne prakse i sticanju diplome dobija posao u našim sektorima za kvalitet, finansije, metodologiju rada (LEAN) i industrijalizaciju.

Ove godine započinjemo program stipendiranja i dane „otvorenih vrata“ za učenike/studente kako bi tokom letnje prakse u našoj kompaniji tokom leta, u sektoru po njihovoj želji, steklii praktična znanja, a kasnije tokom studija nastavljamo da sarađujemo sa njima u okviru programa stručne prakse.

Kao društveno odgovorna kompanija, rado se odazivamo pozivima Fakulteta tehničkih nauka i Francusko-srpske privredne komore koji organizuju simulacije razgovora za posao kako bi mladi dobili podršku i kako bi se u budućnosti lakše izborili sa stvarnim situacijama kada budu tražili posao.

Da li biste mogli da nam kažete nešto o vašem iskustvu menadžera LJR u kompaniji Hutchinson u Srbiji?

Kao francuska međunarodna kompanija, Hutchinson ima koprorativne procedure i pravila koja su prilagođena lokalnoj zajednici i konceptu. Postoji izvestan prostor za slobodu i odlučivanje u datim okvirima i ciljnim vrednostima, ali su proaktivnost i ideje uvek dobrodošli. Lepo je raditi u okruženju u kojem možete da učestvujete u odlučivanju, jer svako može da kaže svoje mišljenje u oblasti u kojoj je najbolji, bilo da je visoki rukovodilac, bilo da je operater u proizvodnji. Samo zajedno možemo da sastavimo celu sliku i „slagalicu“.

Hutchinson jedna velika porodica koja deli i prenosi znanje, uvažava i ceni mišljenje svakog zaposlenog uz preuzimanje odovornosti za sve što se radi.