Mag. Melita Rozman Dacar, direktor privrednog društva SŽ – Tovorni promet

Atraktivna ponuda za srpske kompanije

Naš cilj je da srpskim preduzećima omogućimo pouzdanu, kvalitetnu i komercijalno atraktivnu ponudu transportnih i logističkih usluga kako za destinacije u Sloveniji tako i u regionu i Evropi

Mag. Melita Rozman Dacar, direktor privrednog društva SŽ – Tovorni promet

Privredno društvo SŽ – Tovorni promet deo je grupe Slovenskih železnica i jedan od najznačajnijih slovenačkih logističara i izvoznika usluga s obzirom na to da 90 procenata tereta preveze u međunarodnom saobraćaju.

Po rečima direktorke SŽ – Tovorni promet, mag. Melite Rozman Dacar, velika konkurencija na međunarodnom tržištu železničkih usluga opredelila je SŽ – Tovorni promet za širenje svojih usluga na ključnim tržištima, među kojima je i Srbija.

Kakvo je bilo vaše poslovanje u 2015?

– Prošle godine smo nastavili sa pozitivnim trendovima iz 2014. U prvih jedanaest meseci, prema konačnim podacima, prevezli smo oko 17 miliona tona robe i realizovali gotovo 4.000 miliona putničkih kilometara i time dosegli poslovnim planom planirane veličine. U zajedničkoj saradnji s ostalim privrednim društvima iz grupe Slovenskih železnica ostvarili smo pozitivan rezultat poslovanja. Oni su ostvareni u teškim i složenim uslovima stagnacije ili negativnog privrednog rasta i malih količina roba za koje se bori veliki broj prevoznika.

Evropsko transportno tržište u železničkom prevozu robe potpuno je liberalizovano. Šta to znači za vas?

– Konkurencija se često fokusira na postojeće poslove i uzrokuje nelojalnu konkurenciju. Naša želja je da, zajedno sa drugim privrednim društvima iz grupe Slovenskih železnica i sa našim partnerima iz inostranstva našim klijentima ponudimo brz, pouzdan i cenovno konkurentan prevoz svih vrsta robe, kako železnicom tako i drumom. Mi pružamo široku paletu usluga u konvencionalnom i intermodalnom prevozu robe, a takođe i brojne dodatne usluge. Zajedno sa preduzećem Feršped, koje je takođe deo grupe Slovenskih železnica, korisnicima možemo ponuditi usluge špedicije. Kroz brend SŽ Express klijentima nudimo brz prevoz „malih“ pošiljki od vrata do vrata, u Sloveniji i inostranstvu. Kao našu značajnu prednost vidimo široku mrežu poslovnih partnera u inostranstvu. Tako i u Srbiji imamo brojne klijente i više značajnih strateških partnera. Među njima moram posebno izdvojiti Železnice Srbije, odnosno Srbija Kargo, s kojima tradicionalno imamo odličnu saradnju.

Klijentima nudimo široku paletu usluga u konvencionalnom i intermodalnom prevozu robe. U saradnji sa Feršped-om nudimo usluge špedicije, a kroz brend SŽ Express – brz prevoz malih pošiljki od vrata do vrata, u Sloveniji i inostranstvu.

Početkom prošle godine je u Srbiji otpočela sa radom vaša kćerka firma SI-Cargo Logistics. Zašto ste se odlučili na njeno osnivanje?

– Jedno od naših glavnih strateških opredeljenja je prisustvo na ključnim međunarodnim tržištima. Osnivanje privrednog društva SI-Cargo Logistics d.o.o. Beograd važan je korak u ostvarivanju ove strategije. Značaj Koridora X, koji povezuje države nekadašnje Jugoslavije, za nas je izuzetno veliki. Zbog toga je važno da smo prisutni na tržištu država koje gravitiraju Koridoru X. SŽ – Tovorni promet je na tim tržištima tradicionalno prisutan pre svega kroz tesnu saradnju sa nacionalnim operaterima. Srpsko transportno tržište je značajno za nas, te mu zato i posvećujemo veliku pažnju.

Kakav je značaj srpskog tržišta za Slovenske železnice?

– Za nas je to veoma značajno tržište. Italija je među najznačajnijim spoljno-trgovinskim partnerima Srbije, što ima veliki uticaj na robne tokove na Koridoru 10, a samim tim i na slovenačkoj železničkoj mreži. Prepoznavši značaj položaja Srbije na evropskoj železničkoj mapi, opredelili smo novo preduzeće koje deluje takođe na tržištima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Turske. Kroz naše aktivnosti ćemo nastojati da na Koridor 10 privučemo više robe i iskoristimo njegovu prednost kao najkraću prirodnu vezu između Srednje i Jugoistočne Evrope.