Gijom Laturet, generalni direktor kompanije Tetra Pak za region Jugoistočne Evrope

Održivost i digitalizacija su u našem fokus

Želimo da pomognemo razvoj ekonomije sa niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih gasova u Srbiji, kao i da lokalnom i regionalnom tržištu predstavimo proizvode i rešenja koja obezbeđuju zdravu životnu sredinu

Guillaume Latourrette

Pedesetih godina prošlog veka kompanija Tetra Pak je predstavila prvu kartonsku ambalažu za mleko, revolucionarni potez u načinu distribucije mleka, ne samo u Švedskoj, već i u svetu, koji je proizvođačima mleka omogućio da bezbedno pakuju i transportuju svoj proizvod, kao i da sam proizvod bude znatno dostupniji na tržištu.

„Danas nudimo mnogo više od rešenja za pakovanje tečnih prehrambenih proizvoda: mnoštvo tehnologija za obradu i pakovanje primenjivih na široki dijapazon proizvoda, počev od sladoleda i sira, pa do voća, povrća i hrane za kućne ljubimce“, kaže Gijom Laturet (Guillaume Latourrette) generalni direktor Tetra Paka za region Jugoistočne Evrope. „Među našim najsavremenijim inovacijama su: procesna oprema koja omogućava uštedu energije, kartonska ambalaža za vodu, stručne konsultantske usluge prilagođene kupcima sa ciljem da se optimizuje proizvodnja i poveća njihova profitabilnost. Ove i druge inovacije utiču na globalnu prehrambenu industriju, ali i na prehrambenu industriju u Srbiji.“

Koja će biti uloga kompanije Tetra Pak u Srbiji u narednih 5 i 10 godina?

Srbija je značajno tržište za Tetra Pak i centar naših aktivnosti u Jugoistočnoj Evropi. Zapošljavamo preko 330 ljudi, od čega 283 u našoj fabrici u Gornjem Milanovcu, koja je u prethodnih pet godina investirala ukupno 21 milion evra. Prošle godine je naša fabrika proizvela preko 3,7 milijardi ambalažnih paketa, snabdevši više od 300 kupaca na preko 60 tržišta. U narednoj deceniji vidimo sebe kao pouzdanog partnera našim sadašnjim i budućim kupcima i kao nekoga ko doprinosi razvoju čitave prehrambene industrije u zemlji.

Kako Tetra Pak može doprineti da se Srbija promeni u oblastima zaštite životne sredine, održivosti razvoja, digitalizacije?

Održivost i digitalizacija će u bliskoj budućnosti biti od ključnog značaja za Tetra Pak, ali, verujem, i za ceo svet. Upravo to su oblasti ka kojima trenutno usmeravamo našu pažnju, istraživanja, razvoj i inovacije. Kroz naš angažman i ulaganje u održivost, u poziciji smo da u ovim oblastima pomognemo i Srbiji.

Posvećeni smo kreiranju cirkularne ekonomije sa niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih gasova, tako da proces obrade hrane kroz celokupan lanac ima najmanji mogući negativan uticaj na klimu. Takođe, napredujemo u našim stremljenjima da do 2030. godine koristimo isključivo obnovljivu električnu energiju. U maju smo, u pismu šefovima država u EU, zajedno sa više od 50 drugih renomiranih kompanija, pozvali vodeće evropske lidere da se, najkasnije do 2050. godine, obavežu na neutralnost u pogledu emisije ugljen-dioksida i srodnih gasova.

Digitalizacija je drugi veliki pokretački impuls za Tetra Pak. Povezanost menja industriju hrane i pića i nudi neviđene mogućnosti za veću fleksibilnost proizvodnje, bezbednost i kvalitet hrane. Na globalnom nivou predstavili smo rešenja koja transformišu kartonsku ambalažu u interaktivne kanale informacija. Očekujemo da će ove inovacije uskoro biti dostupne i u Srbiji i doprineti modernizacije prehrambene industrije.