Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd

Poverenje klijenata recept za uspeh

Prepoznavanje potreba klijenata, spremnost da se njihovi zahtevi ispune i profesionalni tim najvažniji su faktori uspeha NLB banke, koja beleži dobre poslovne rezultate

Branko Greganović, NLB Banka Beograd

NLB banka s optimizmom gleda na 2016. godinu i priprema atraktivne vidove finansijske podrške za svoje klijente, kaže Branko Greganović, predsednik izvršnog odbora NLB banke Beograd

NLB Grupa i NLB Banka Beograd prošle su kroz sveobuhvatnu transformaciju. Koji su faktori imali odlučujući uticaj na poslovne rezultate u 2015?

Prošla godina je bila zaista uspešna za NLB Banku Beograd i za celu NLB Grupu. Najvažniji faktor našeg uspeha je povećano poverenje koje su nam ukazali naši klijenti. U izazovnom periodu za finansijski sektor održivo je samo poslovanje banaka koje poznaju svoje klijente i koje nisu fokusirane samo na njihovo zadovoljstvo aktuelnom ponudom već i na prepoznavanje novih zahteva klijenata i spremnost da te zahteve ispune. Drugi važan faktor uspeha su naši zaposleni. Izuzetno sam ponosan na tim NLB Banke jer je to tim predanih profesionalaca koji dele istu viziju, istu pozitivnu energiju i slede zajedničke vrednosti, bez čega ne bismo ostvarili svoje ciljeve u 2015. godini.

Statistički gledano, svaka treća banka na srpskom tržištu ima gubitke. Gde vaša banka u takvim uslovima zasićenja tržišta pronalazi nišu za svoje poslovanje?

NLB Banka Beograd je univerzalna poslovna banka s posebnim fokusom na podršku stanovništvu, malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi. U 2015. godini NLB Banka je poslovala profitabilno, povećali smo tržišno učešće u nama važnim segmentima tržišta zahvaljujući ukazanom poverenju naših klijenata, koji nas sve više vide kao modernu banku jer na odgovoran i profesionalan način podržavamo realizaciju njihovih životnih i poslovnih ciljeva. Naša izuzetno važna dodatna prednost je to što smo deo NLB Grupe, regionalne bankarske grupacije. Klijenti koji posluju i žive na tržištima u regionu i posluju s partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije u nama nalaze efikasnog partnera u ostvarivanju svojih poslovnih planova.

Pored tradicionalne podrške privredi, NLB banka je zainteresovana za finansiranje novih investicija i poljoprivrednih gazdinstava

Kakvi su vaši planovi za 2016. godinu? Na koje usluge i proizvode ćete staviti akcenat ove godine?

Povećanje zadovoljstva klijenata i njihovog poverenja najvažniji su ciljevi NLB Banke Beograd. Građanima ćemo i dalje pod konkurentnim uslovima odobravati gotovinske kredite, koji su još uvek najtraženiji proizvod, ali i druge proizvode iz naše raznovrsne ponude, pre svega savremene oblike e-banking i m-banking plaćanja. Privreda danas najviše potražuje sredstva za finansiranje obrtnih sredstava i mi ćemo je svakako podržati u tom segmentu, ali smo izuzetno zainteresovani i za finansiranje novih investicija. U 2016. godini veliku pažnju ćemo posvetiti i finansiranju potreba poljoprivrednih gazdinstava, a planiramo i otvaranje pet ekspozitura i dalje jačanje našeg tima najstručnijim kadrovima iz finansijskog sektora.

Šta su najvažniji sistemski preduslovi da bi banke mogle da nastave da nude niske kamatne stope na dinarske kredite?

Najvažniji sistemski preduslovi za niske kamatne stope na dinarske kredite se odnose na inflatorna očekivanja i međunarodni kreditni rejting Republike Srbije. S obzirom na situaciju na tržištu, inflatorna očekivanja u ovom trenutku su negde na nivou od oko četiri odsto, koliko iznosi i inflatorni cilj NBS, iako su tekući podaci o inflaciji nešto ispod tog nivoa. Na drugoj strani je kreditni rejting Republike Srbije, još uvek samo B+/BB- i na tom nivou definitivno ne odražava dugoročni ekonomski potencijal srpske ekonomije. Bez obzira na bar delimični pad kredibilnosti rejting ocena u periodu svetske ekonomske krize, svi ključni sistemski preduslovi održivog dugoročnog smanjenja dinarskih kamatnih stopa ipak su sumirani u preduslovima za povećanje međunarodnog kreditnog rejtinga srpske ekonomije, bar na nivo BBB rejtinga, odnosno najniže investment grade rejting ocene.